Grundet en noget sindsoprivende finale i Carling cup i dag, kommer der ingen yndlingsplade.
Liverpool vandt sin første titel i 6 år, og andet kunne jeg bare ikke koncentrere mig om.
– Bare lidt om dette satans liv
Grundet en noget sindsoprivende finale i Carling cup i dag, kommer der ingen yndlingsplade.
Liverpool vandt sin første titel i 6 år, og andet kunne jeg bare ikke koncentrere mig om.
Nu er vi nået til 1988, og Danmark er ikke længere gode til fodbold. Vi får smæk til EM, og det står tydeligt for enhver, at et nyt hold skal bygges op. Ved det næste EM er dette ikke sket, men vi vinder alligevel, men ikke mere om det.
I 1988 bliver jeg 15 år, og jeg er en følsom ung mand. De andre i min klasse er begyndt at drikke alkohol. Jeg har ikke lyst, og holder mig fra det. Jeg er populær i klassen, men dette gør, at jeg bliver en outsider. Jeg er indadvendt og udadvendt på samme tid. Jeg går ikke længere på fritidshjem, ej heller til fodbold. Når vi har fri, tager jeg enten ned i byen, hvor jeg ser på plader og spiser en burger, eller jeg tager hjem og hører musik og napper en lur. Om aftenen går jeg ture for mig selv, hvor jeg drømmer om livet og om de søde piger, jeg på ingen måde tør snakke med.
I weekenderne var jeg ofte i Randers, hvor jeg besøgte min far. Min far hørte lidt musik. Han kunne bedst lide Niels Hausgaard og Kim Larsen. Jeg var som regel på besøg, når Randers Freja spillede på hjemmebane. Min far gad ikke gå med til fodbold, så ham kørte mig til stadion, og hentede mig bagefter. Så stod jeg der og så fodbold helt alene, mens jeg lyttede til snakken omkring mig. Randers rykkede op og ned og op og ned. Jeg fulgte dem i et par år, men dengang føltes det som en evighed. Lørdag formiddag kørte vi af og til indtil centrum, hvor vi gik en tur. Vi endte ofte i Stereo Studiet, hvor jeg så købte eller fik lidt musik. Plade nummer 7 blev købt i Stereo Studiet i Randers i 1988.
Tunnel of Love fik jeg på kassettebånd, sikkert da jeg hørte meget walkman dengang. Båndet er væk, nu har jeg den på CD. Jeg fik CD’en af Søren for nogle år siden. Tunnel of love er anderledes end forgængeren Born in the USA. Det er en plade om brud og tabt kærlighed. Det var lige noget for en følsom ung mand i 1988. Det er det stadigvæk. Jeg kender andre end mig, der har den bladt sine yndlinge. Måske er det den bedste Bruce-plade. Det er nok den sidste rigtigt gode plade han har lavet. Ikke at han har lavet bras siden, for det har han ikke, men det når bare ikke sammen højder som de plader, der kommer til og med Tunnel of love.
Ps. Pladen udkom faktisk i 87, men det år er vi forbi. Efteråret 87 bliver jo hurtigt til 88. Og min hukommelse fortæller mig ikke om jeg fik den i 87 eller 88.
I min hukommelse er der meget langt fra plade nummer 9 til plade nummer 8. De tilhører hver sin tid. Men når jeg nu sidder og skriver den liste, kan jeg se, at der kun er ganske få måneder imellem dem. Ja faktisk udkommer de vel på stort set samme tid. Men hvor Springsteen var stor også i Danmark efter Born in the USA, så,var hip hop og punk absolut ingenting i 1987. Der havde været en bølge nogle år forinden, hvor alle små børn havde danset electric boogie til discoagtige rapnumre. Den tid var slut og hip hop van bandlyst. Mine klassekammerater hørte popmusik. Det var Michael Jackson, Prince, Wham og andet i den stil. Det sagde mig ikke noget. Men så var det, at vi fik kanaler derhjemme. I 1987 fik vi blandt andet Sky Channel på fjerneren i Tranbjerg. Det betød musikvideoer og masser af billig underholdning såsom Transformers, Wrestling og inspector Gadget. En musikvideo fangede mig. Det var Beastie Boys med Fight for your right to party, og jeg var solgt. Min klassekammerat som blev kaldt Skovby, da han også hed Henrik, havde også hørt og set videoen, og vi besluttede os for at købe pladen. Jeg kendte intet til musikbutikker, og hvor meget Skovby gjorde ved jeg ikke, men sammen gik vi i Fona og spurgte til pladen. De havde den ikke, men ekspedienten kunne se den i sit katalog, og han bestilte den hjem til os. Jeg troede musikken ville være hård rock, og blev meget overrasket, da jeg satte den på. Det var ikke rock. Det var rap. Det var næsten pinligt. Flere gange troede jeg, at vores pladespiller var i stykker. Men det var bare scratch.
Der gik ikke længe inden, jeg var totalt opslugt af Beastie Boys. Jeg var begyndt at blive ung og komme i puberteten, og Beastie Boys blev mine popidoler. De fik plads på væggen, og jeg ønskede mig inderligt et par adidas basketstøvler til jul. Jeg fik er par Asics – det var ikke helt det samme. Men det var først senere. For først var der the summer of 87. Sommeren, hvor piger og musik blev interessant. Jeg var på sprogrejse i England, og blev helt hylet ud af den af alle de lækre piger jeg løb på. Jeg fik en stor crush på Ann fra sprogrejsen. Hun var så sød og køn, og så kaldte hun mig Beastie. Otte år senere blev jeg kaldt Beastie igen. Da var jeg på højskole, hvor Anns lillesøster også gik. Hun hed Line og blev en god veninde, jeg desvære har mistet kontakten til.
Det år hørte jeg Licensed to Ill en million gange, mindst. Når det ikke var hjemme på grammofonen, var det på walkman på vej til og fra skole. Mine klassekammerater syntes jeg var skør. Jeg var ligeglad. De kunne have deres pop i fred, jeg havde de seje Beastie Boys, der drak øl, lavede ballade, smadrede hotelværelser og havde alle de tøser, de kunne ønske sig. Bare det var mig. Det var det ikke. Jeg var pæn, drak ikke alkohol og var alt for genert over for pigerne. Jeg kunne bare kigge mens de andre kyssede. Men når jeg hørte Beastie Boys, var jeg også sej.
Edit: pladen kommer selvfølgelig først i 86, og ikke i 85. DK har altså været i Mexico, og det var Lemond, der vandt Touren. Liverpool vinder the double i UK. Og jeg er blevet 13 år.
Vi er i 1982. Året, hvor Italien vinder VM i fodbold. Jeg holdt med Brasilien, og det er måske også det VM, der har haft det bedste hold, der ikke vandt – nemlig Brasilien, der blev slået ud af Italien i en lidt underlig mellemrundeting man havde dengang. VM var i Spanien og en af de sjove ting var Camerouns målmand Thomas N’kono, der stod i halvlange bukser, da han syntes det var lidt koldt. Det var højsommer i Spanien og ikke under 30 grader. Mit unge liv handlede mest om sport og fodbold. Jeg spillede på 4. holder i AIA-Tranbjerg, og jeg mener 1982 var min første sæson. Jeg elskede alt sport, og mine helte var Ingemar Stenmark, Liverpool, Zico og vist også en ung Greg Lemond. I dette år udkom Kliche med deres anden plade Okay okay boys. Vi hørte den på fritidshjemmet mener jeg. Jeg havde i hvert fald hørt den, og var vild med den. I dag virker det lidt underligt, at jeg som så ung var begejstret for en noget speciel plade, men det var jeg altså. På det tidspunkt havde min kære storebror Klaus en musikbutik i Randers. Han havde startet Bendix Musik som den hed med min anden bror Thomas, men han var flyttet til København, så nu kørte Klaus den alene. Jeg var på besøg, og mens jeg var der spillede hans medhjælper, som jeg husker var langtidsledig, Kliche over til mig på et optagebånd. Jeg købte også tre badges for mine sparepenge. Badges var store i 70’erne og start 80’erne – det er de ikke mere. Jeg hørte pladen konstant, for så at glemme den igen. Så fandt jeg båndet igen, og hørte det igen konstant i mine teenageår. Jeg har hørt den plade så ufatteligt mange gange, og i dag har jeg den på CD, og elsker den stadigvæk. Teksterne er underlige og musikken er fra en anden tid, men for mig holder det stadigvæk. Jeg ved ikke, hvor båndet blev af. Jeg har på fornemmelsen, at jeg for nogle år siden smed alle mine bånd i skraldespanden. Det var min første rigtige piratkopi af en ting.
Mange vil sikkert mene, at Supertanker er en bedre plade, og det kan de måske have ret i, men for mig er det nu Okay okay Boys, der altid vil stå som Kliches værk. Det var ikke deres første plade, men det var det for mig. Det var den første jeg hørte med dem. I 1989 købte jeg Supertanker på vinyl. Jeg gad godt have Okay okay boys på vinyl også. Jeg er blevet så glad for min pladespiller.
Den ligger også som pdf her http://dl.dropbox.com/u/1790966/Suarez.pdf
Jeg kan forstå, at folk er begyndt at smide deres fjernsyn ud. De kan simpelthen ikke holde til alt det lort, der bliver vist. Men fjernsynet kan altså stadig bruges til DVD, så hold lige igen med at smide et stykke fint elektronisk stykke brugsting i skralderen. Jeg forstår det dog godt. Vi er jo nået til et stadie, hvor medierne ikke længere er den 4. statsmagt. De er deres egen statsmagt, og de trykker stort set, hvad der passer dem. Bevares, der findes stadig gode journalister og fine fotografer, men det overordnede indtryk er jo til at lukke op og skide i. Pardon my French. For en uge siden blev Søndagsavisen idømt en straf på 750.000 danske kroner for at have bragt en usand historie om intet mindre end en natursut. Det lyder måske som en ligegyldig historie, men den rammer plet i dagens mudrede pressebillede, hvor research er en tur på internettet og kildekritik er noget man ikke gør så meget i. Søndagsavisen havde fået testet en masse sutter, blandt dem en natursut. Testen viste ganske overraskende at natursutten indeholdte phtalater, som er noget værre noget. En super historie, hvor pressen er vigtig. Tænk, hvis vi vi køber sunde sutter til vores børn, og så viser sutterne sig at være værre end de usunde. Søndagsavisen kontakter forhandleren. Forhandler får et chok og kontakter producent og labaratoriet bag testen. Ifølge producenten må der være sket en fejl, og det er der faktisk også. Labaratoriet opdager fejlen og kontakter Søndagsavisen og fortæller, at testen ikke kan bruges. Og hvad sker der så? Søndagsavisen vælger alligevel at bringe historien. Og historien får derefter sit liv på internettet. Ekstra Bladet trykker den også, for når det står i en avis, står det også i en anden og en tredje, og så må det jo være sandt. Natursuttedamen fik erstatning, men spørgsmålet er om hun sælger flere sutter. Spørgsmålet er også om dette er en enkeltstående historie. Næppe.
Nå nu skal jeg ikke kede jer mere. Man kan høre mere om historien i seneste afsnit af mennesker og medier (mener jeg det hedder) med Lasse Jensen på P1. Jeg kan godt lide P1.
Måske man skulle skrive et essay om glæden ved at høre LP’er. Jeg er nemlig glad for min nye pladespiller. Nu har jeg bare lyst til at købe LP’er som i gamle dage. De er dog i modsætning til CD’er steget kraftigt i pris. Det er synd.